WONING SJ

  • Renovatie
  • Publiek gebouw
  • Landelijk gebied
  • Dendermonde
  • Jong koppel

Betaalbaar en toch energiebewust

Een jong gezin een compacte en betaalbare woning bezorgen, met daarbij heel wat aandacht voor energiezuinig leven. Dat was de opdracht waar Staarc voor stond. Het antwoord: een dynamische woning waarin een hoofdrol is weggelegd voor de vide, én voor het zicht op de landelijke omgeving.

Om een gevoel van ruimte te creëren en voor ademruimte te zorgen, draaien alle kamers in dit huis rond een vide. Ze biedt niet alleen een open zicht, maar leidt er ook toe dat interacties tot stand komen tussen de bewoners. Bovendien vervagen de grenzen tussen de verschillende verdiepingen door het gebruik van split-levels.

Naast de vide was het grootste aandachtspunt het compact bouwen: het was echt zoeken naar de juiste oppervlakte per ruimte. Er mocht nooit restruimte zijn, elke ruimte moest goed benut worden en mocht zeker niet te groot zijn.

Oppervlakte in ruil voor ruimte

Door ruimtelijkheid en interacties centraal te stellen, overstijgt deze woning het traditionele beeld dat we hebben van wonen. Zelfs al is het budget beperkt, mag het je niet tegenhouden om te werken met vides of andere elementen. Soms moet je oppervlakte inruilen voor een groter ruimtegevoel…

De bouwheer was trouwens een zelfbouwer. Hoe meer traditionele bouwmethodes we inzetten, hoe gemakkelijker het voor hem was. Zo had de architect voor de gevels een patchwork van horizontaal en verticaal metselwerk voorzien. Het verticaal metsen was echter zeer tijdrovend, waardoor er beslist werd enkel de voorgevel op deze manier uit te voeren.

E-peil = 18

Om deze woning futureproof te maken, besteedden architect en bouwheer veel aandacht aan de isolatie, met een focus op luchtdichtheid. Daarnaast gebeurt de verwarming aan de hand van een lucht-waterwarmtepomp die aangesloten is op de vloerverwarming.

De buitenschil kreeg een extra dik isolatiepakket van minerale wol, volgens ons nog steeds milieuvriendelijker dan kunststof. Tot slot maken we optimaal gebruik van de zonnewinsten dankzij de grote ramen. In combinatie met het gebruik van zonnepanelen zorgt dit voor een energiebewuste woning met een E-peil van 18.

BEKIJK OOK 
Woning BK, een woning op een hoekperceel
Woning KR, leven en werken in één woning
Woning V, een opbrengstwoning hoeft niet saai te zijn
Voor premies één adres
Wat te doen aan oververhitting?
Erfdienstbaarheden: watisda?