CO-WONEN BM

  • Nieuwbouw
  • Meergezinswoning
  • Privéwoonst
  • Dorpskern
  • Opwijk
  • Ouders met twee volwassen kinderen en hun gezin

Het hele gezin onder een dak

Verschillende generaties onder een dak. Het spreekt tot de verbeelding. In Opwijk maakten ouders, hun twee volwassen kinderen en hun gezin die droom waar.

In Opwijk wilde een familie een halfopen bebouwing met drie appartementen bouwen, waarbij elk appartement aangepast is aan de noden van de verschillende gezinsleden. Da’s gemakkelijk gezegd, en architecturaal ook een vette kluif, maar de stedenbouwkundige regels dreigden roet in het eten te gooien.

Hierdoor duurde het ontwerp langer dan voorzien. Uiteindelijk werd het eerste ontwerp zelfs nog eens helemaal omgegooid. Dat loonde want zowel bouwheer als architect voelden zich beter bij het tweede ontwerp.

Een gelijkvloers en twee duplexen

Het resultaat is een gebouw met vier verdiepingen. Op de gelijkvloerse verdieping vinden we het appartement van de ouders. Het is de bedoeling dat zij hier eventueel hun oude dag doorbrengen. Het appartement ligt dan ook op één enkele verdieping.

Op de eerste, tweede en derde verdieping zijn er twee duplexen voor hun volwassen kinderen. De stedenbouwkundige regels – daar zijn ze weer - leggen op dat de leefruimtes zich maar over twee verdiepen mogen uitstrekken. Daarom werd er gekozen voor een duplex waarbij de leefruimtes zich op hetzelfde niveau bevinden. Dit mondt uit in één duplex waarbij de leefkeuken zich boven bevindt en via een vide contact maakt met zithoek en terras. In de andere duplex komen we binnen in de leefruimte die verbonden is met het bovenliggend verdiep met slaapkamers en een groot dakterras.

Blokkenspel

Langs de ene kant van het perceel bevindt zich een vrij grote meergezinswoning, aan de andere kant een kleine open bebouwing. Door blokken te stapelen, werd er aangesloten bij de vormentaal van de meergezinswoning. De blokken worden echter zo gestapeld dat er ook afgebouwd wordt naar de naastgelegen eengezinswoning. De positionering van de blokken zorgt er ook voor dat elk appartement voldoende privacy heeft, ook tegenover de naastgelegen gebouwen.

BEKIJK OOK 
Woning BK, een woning op een hoekperceel
Woning SJ, betaalbaar en energiebewust
Woning V, een opbrengstwoning hoeft niet saai te zijn
Hoe maak je kasten deel van je woning?
Voor premies één adres