WONING B

  • Renovatie
  • Eéngezinswoning
  • Privéwoonst
  • Landelijk gebied
  • Aalst
  • Alleenstaande man

Van twee huisjes naar een eengezinswoning

Vlaanderen staat vol met kleine arbeiderswoningen, gekenmerkt door hun vele kleine en donkere kamertjes. Niet meer het wooncomfort dat we vandaag wensen. Maar wat niet is kan nog komen. Door een stevige verbouwing bijvoorbeeld.

Twee kleine arbeiderswoningen zoals er vroeger zoveel werden gebouwd. Dat was het vertrekpunt van deze uitdagende renovatie. Neem dus een heleboel kleine kamers met kleine ramen en doe maal twee.

Enkele muren afbreken zou hier niet volstaan. Hier was meer nodig. De ingang van de woning verplaatsen bijvoorbeeld. Of de slaapkamer op de zolderverdieping plaatsen. Of nog: het plaatsen van een functionele wand, die zowel vanuit de inkomhal als de garage bediend kan worden.

Voorziene vide niet uitgevoerd

Maar toch wordt geopteerd om de vormentaal van twee huizen te bewaren. Wel worden het dak en de ramen vernieuwd en wordt de gevel gekaleit. Zo kan de woning verhoogd worden om zo een aangename eerste verdieping te creëren met licht en zicht. Hierbij wordt de hoogte van de huidige voorgevel behouden en de achtergevel opgetrokken om een zicht over de tuin te geven. In de voorgevel worden de bestaande raamopeningen behouden, terwijl er in de achtergevel grote, nieuwe raamopeningen worden voorzien.

De voorziene vide tussen slaapkamer en bureauruimte werd uiteindelijk niet uitgevoerd. De bouwheer koos hier voor meer bruikbare oppervlakte in de slaapkamer en ook akoestisch werd zo geanticipeerd op een aantal moeilijkheden.

BEKIJK OOK 
Woning GP, totale make-over
Voor premies één adres
Woning TK, verbouwing naast de spoorweg
Hoe maak je kasten deel van je woning?