WONING GP

  • Renovatie
  • Eéngezinswoning
  • Privéwoonst
  • Dorpskern
  • Merchtem
  • Samenwonend koppel

Totale make-over: geslaagd met grote onderscheiding

Voor de verbouwing van een smalle rijwoning hoef je niet enkel in Gent of Leuven te zijn. Dat bewijst deze renovatie in hartje Merchtem. Nochtans waren de uitdagingen niet min.

Beeld je een smalle rijwoning in die ettellijke deccenia oud is. Beeld je in wat er bij een renovatie voor moeilijkheden kan zorgen.

Een smalle woning met enorme diepte? Check! Deze woning was 3,3 meter breed en 20 meter diep. De werf wordt zo wel erg moeilijk toegankelijk.

Een achterbouw die symbool staat voor de typische Vlaamse koterij? Check! In dit geval viel vooral de gebrekkelijke kwaliteit van de achterbouw op. Het inschatten van de bestaande situatie was dan ook bijhoorlijk moeilijk: hoe waren de vloeren opgebouwd? Hoe was de dakopbouw?

Geen enkele rechte hoek

De enige oplossing was dan ook het achterste gedeelte zo goed als volledig afbreken en een nieuwe achterbouw in de plaats zetten.

Bijkomende uitdaging: op de site was zo goed als geen enkele rechte hoek te vinden. Aannemers moesten zeer veel opmeten. In zoverre dat werken op plan hier een utopie bleek.

Van koterij naar open ruimte

Maar moeilijk gaat ook. Dat bewijst het resultaat. Door de achterbouw zeer grondig te verbouwen brengen we licht binnen in de centrale zone op het gelijkvloers. Door een optimale benutting van de breedte wordt meteen een sterk ruimtegevoel gecreëerd d.m.v.dakvensters en de achtergevel volledig open te laten.

Zo was er een muur tussen de keuken en het leefgedeelte. Door die weg te breken is de nieuwe achterbouw een volledig open ruimte met eetruimte, keuken en leeshoek achter elkaar. Stalen dakspanten splitsen de ruimte visueel op en dragen het dak. Het hellend dak geeft de achterbouw karakter.

BEKIJK OOK 
Woning B, van twee huisjes naar een eengezinswoning
Pinterest, een bron van inspiratie voor wie wil bouwen of verbouwen
Voor premies één adres