MEDISCH CENTRUM MEISE

  • Renovatie
  • Utiliteit
  • Bedrijf/Privéwoonst
  • Landelijk gebied
  • Meise
  • Simon Partners

Sixties villa wordt medisch centrum

De unieke sfeer en stijl van een villa uit de jaren ’60 behouden, maar aanpassen aan nieuwe functies en aan de vereisten van deze tijd. Dat was de missie bij deze opmerkelijke renovatie in Meise.

Dat een sixties villa bulkt van de charme zal niemand in twijfel trekken. Maar na meer dan 50 jaar komen ook minpunten en slijtage om de hoek piepen en beantwoordt het eenvoudigweg niet meer aan de hedendaagse eisen.

Wanneer het gebouw bovendien gedeeltelijk ingegraven is, is de nood op vlak van onderhoud extra groot.

Bij deze renovatie combineerden we een functiewijziging met het onderhouden en opfrissen van de woning.

Medisch centrum + 2 appartementen

Enerzijds was het bestaande gebouw, dat dienst deed als centrum van Kind en Gezin architeturaal heel waardevol. We wilden het dus zo veel als mogelijk behouden. Maar toch moest elke vierkante meter functioneel ingepast worden. Het werd namelijk een Medisch Centrum, gecombineerd met twee appartementen.

Aanpassen aan de hedendaagse eisen deden we onder andere door het gebruik van grote ramen, die tot op het vloerpeil komen. Daarvoor werd heel wat grond verwijderd.

Daarnaast zorgde het feit dat het gebouw gedeeltelijk ingegraven was, voor extra uitdagingen. Zo bleek de waterdichte folie in de muren in zeer slechte staat.

Nog opmerkelijk: we plaatsten het nachtgedeelte van het rechterappartement gelijkvloers achter het medisch centrum, waardoor het daar in warme periodes extra fris is. 

Het resultaat? Het gerenoveerde gebouw heeft zijn unieke karakter volledig kunnen behouden én is helemaal uitgerust voor de nieuwe functies die het vervult (rijd gerust even langs de Nieuwelaan 63 in Meise om u ervan te vergewissen).

BEKIJK OOK 
Woning SC, hedendaagse molenaarswoning met respect voor het verleden
Hof te Brabant, van vierkantshoeve tot vier eengezinswoningen