HOF TE BRABANT

  • Renovatie
  • Meergezinswoning
  • Landelijk gebied
  • Merchtem
  • Groep jonge gezinnen

Van vierkantshoeve tot vier eengezinswoningen

Een eeuwenoud gebouw aanpassen aan de moderne noden, maar met behoud van het authentieke karakter? Het kan. Dat bewijst het project Hof te Brabant in Merchtem.

Een unieke vierkantshoeve was het, gebouwd van de 17de tot 19de eeuw. Ze verkeerde nog in goede staat, maar was noch qua grootte noch qua comfort aangepast aan de woonvereisten van vandaag.

En net dat was de enorme opportuniteit. Door de grote woonoppervlakte bood het boerderijcomplex de mogelijkheid om er meerdere eengezinswoningen van te maken.

Authenticiteit en modern comfort komen samen

Zo gezegd, zo gedaan. In verschillende fasen werden drie vleugels van de vierkantshoeve omgebouwd tot een complex van vier eengezinswoningen. De schuur wordt later nog omgevormd tot nog eens drie woningen.

De vernieuwingen gebeurden met respect voor de traditie. Zo werd de authenticiteit (dit complex staat op de Erfgoedlijst) behouden door de oorspronkelijke bouwmaterialen zoveel als mogelijk te behouden. Ook de gemeenschappelijke binnenkoer – toch wel symbool voor de vierkantshoeves van eeuwen geleden – bleef centraal staan.

Tegelijkertijd kregen de eengezinswoningen alle moderne comfort met veel aandacht voor een laag energiegebruik, voor functionaliteit en voor hedendaagse technieken. Het perfecte huwelijk tussen oud en nieuw dus.

BEKIJK OOK 
August De Boeckhuis, oud en nieuw samen
Woning SC, hedendaagse molenaarswoning met respect voor het verleden
Wat is het S-peil?
Wat te doen aan oververhitting?
Voor premies één adres