BABY+ VANDERSTRAETEN

  • Nieuwbouw
  • Utiliteit
  • Bedrijf/Privéwoonst
  • Landelijk gebied
  • Merchtem
  • Baby+

Van oude woning naar onderkelderde winkelruimte met appartementen

Afbraak, renovatie en nieuwbouw. Dit project had vele facetten. Het resultaat is een grote winkelruimte met appartementen erboven.

Een nieuwe handelszaak bouwen terwijl de winkel geopend blijft tijdens de werken. Het is geen uitzondering. Maar het stelt natuurlijk telkens bijkomende uitdagingen: het werk verloopt in fasen, waarbij een goede coördinatie essentieel is.

In het geval van dit winkelpand werd een woning naast de bestaande zaak gesloopt, waarna het braakliggend terrein eerst volledig werd onderkelderd om als autostandplaats te dienen. Op het gelijkvloers kwam de handelszaak. En op de verdiepingen was plaats voor appartementen.

Geen tabula rasa

Wie op de plaats van een bestaand gebouw een nieuw gebouw wil optrekken, heeft de neiging om alles gelijk te maken met de grond, om voor tabula rasa te kiezen. Dat geeft immers de meest flexibiliteit.

Maar het verhoogt natuurlijk de kostprijs, zowel voor het afbreken als voor het bouwen. In dit geval hebben we bepaalde gedeelten van de oude gebouwen, die ooit dienst deden als atelier en die in slechte staat waren, toch kunnen behouden dankzij een aantal technische ingrepen. Het zorgde voor een lagere kostprijs én een kortere termijn van de werken. Iets wat voor een winkelruimte uiteraard van groot belang is.

BEKIJK OOK 
Garage Toyota, het ene bedrijfsgebouw boven het andere