WONING J

  • Nieuwbouw
  • Eéngezinswoning
  • Privéwoonst met logopedistenpraktijk
  • Dorpskern
  • Merchtem
  • Jong gezin

Hoe beperkingen troeven worden …

Soms dreigen de wettelijke voorschriften de mogelijkheden van een nieuwbouwwoning aan banden te leggen. Wie het van de andere kant bekijkt, ziet enorme mogelijkheden om het anders aan te pakken. Of hoe beperkingen troeven worden…

Een vaste hoogte voor de kroonlijst en de nok, maar ook verplicht een garage in de woning. Heel wat uitdagingen, zeker als de bouwheer ook een praktijkruimte voor de logopedistenpraktijk in de woning wilt.

Splitlevel

Het gevolg was dat de gelijkvloerse verdieping meteen gevuld was. Geen plaats dus voor een leefruimte op tuinniveau, maar een splitlevel loste dit op. Waar de garage zich op het gelijkvloers bevond, ging de praktijkruimte een halve verdieping onder de grond. Hierdoor kon via de ramen nog steeds daglicht binnen.

De keuken kwam een halve verdieping boven de grond, de leefruimte opnieuw een halve verdieping hoger. Zo is de hoogte tussen de verschillende functies (keuken, leefruimte…) maximum een halve verdieping en lopen alle functies in elkaar over. Ze werden bovendien verbonden met een open binnen- of buitentrap. Door een panoramisch raam in de leefruimte (in de voorgevel) en een zeer groot schuifraam achteraan kwam het daglicht maximaal binnen.

De gevels werden opgetrokken in een rode baksteen met zwart alu-schrijnwerk. En de garagepoort kreeg hetzelfde materiaal als de rest van de voorgevel. Zo valt ze niet op.

BEKIJK OOK 
Woning SJ, betaalbaar en energiebewust
Woning KR, leven en werken in één woning
Woning BK, een woning op een hoekperceel
Woning V, een opbrengstwoning hoeft niet saai te zijn
Voor premies één adres